Data voor My Health
Onze gezondheidszorg staat wereldwijd aan de top. We kunnen als consumenten beroep doen op betaalbare en laagdrempelige medische hulp. De verschillende instanties die hiervoor instaan, zoals huisartsen en ziekenhuizen, gebruiken systemen om persoonlijke gezondheidsdata veilig op te slaan.
Die veiligheid houdt ook in dat deze gegevens in beperkte mate gedeeld worden. Toch zijn er goede redenen om gezondheidsgegevens beter te laten samenwerken. Door mensen meer zeggenschap te geven over persoonlijke gezondheidsdata en hoe - en met wie - deze gedeeld worden, zijn innovaties mogelijk die tot meer fysiek en mentaal welzijn leiden.
Door deze data te laten samenwerken op een veilige maar ook slimme manier wordt het mogelijk om verbanden te vinden die voordien onzichtbaar waren. Dit helpt mensen om een vollediger beeld te krijgen van de factoren die fundamenteel aan hun welzijn bijdragen.
De mogelijkheden van gezondheidsgegevens
Voor de samenleving als geheel biedt het doorbreken van silo’s mogelijkheden. Door gecontroleerd en strikt anoniem gegevens van duizenden mensen te analyseren kunnen gezondheidswetenschappers belangrijke inzichten verwerven. Die zullen van groot belang zijn om preventiemaatregelen, beleid, onderzoek en ontwikkeling datagedreven impulsen te geven die gezondheidszorg efficiënter maken en betaalbaar houden.
Consumenten nemen uiteraard ook zelf initiatieven: stappentellers, smartwatches, fitness-, eet- en slaapapps: er zijn vandaag tal van technologische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer beweging, gezonder eten en beter slapen, kortom aan een gezonder leven. Maar de gegevens uit deze toestellen en apps worden momenteel in een silo opgeslagen, met als gevolg dat de inzichten die eruit voortvloeien versnipperd zijn.
Uiteindelijk heeft datasamenwerking tot doel dat mensen gezonder worden en ook een totaalbeeld krijgen over hun eigen gezondheidssituatie. Ook het bereiken van sportdoelen kan deel uitmaken van datasamenwerking en een gezondheidsbeleid voor consumenten.
Huidige projecten voor gezondheid
We Are – VITO
We Are is de naam van een partnerschap van verschillende spelers uit de gezondheidszorg, zoals het Vlaams Patiëntenplatform, Domus Medica en Zorgnet Icuro. Met steun van de Koning Boudewijnstichting en de technische expertise van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) wordt gewerkt aan een oplossing die consumenten controle geeft over het beheer van eigen gezondheidsdata in de medische context.
Dit maakt gepersonaliseerde producten en diensten mogelijk die bijdragen aan fysiek en mentaal welzijn door data te laten samenwerken. Daarnaast laat het opzet ook toe om deze data veilig en gecontroleerd in te zetten voor onderzoek en ontwikkeling.
Technisch wordt We Are opgebouwd op basis van onze persoonlijke datakluizen, zodat:
- de consument aan het roer zit en zelf de eigen data kan beheren
- er te allen tijde duidelijkheid is over wat er met de persoonlijke data gebeurt
- de consument zelf kiest welke gegevens (al dan niet anoniem) gebruikt mogen worden en door wie
- onderzoeksinstellingen en/of bedrijven nieuwe mogelijkheden krijgen voor onderzoek en ontwikkeling
- samenwerkingen mogelijk worden met andere platformen voor datasamenwerking
FTI-gezondheidscase
Ook buiten de strikt medische context zijn er heel wat gegevens die mensen zelf verzamelen en die een impact hebben op hun gezondheid. Het gaat hier over de versnipperde gegevens van activity trackers, smartwachtches en gezondheidsapps.