Kom langs bij Athumi tijdens Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024. Ontdek hier onze sessies, partners en experts.

Skip to content

Björn De Vidts wordt bevestigd als CEO van Athumi

De Raad van Bestuur van het Vlaams Datanutsbedrijf heeft Björn De Vidts benoemd tot CEO van Athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf. Eerder dit jaar overschreed het groeibedrijf de drempel van 10 miljoen euro omzet en haalde het een eerste internationale contract binnen in de Nederlandse mediasector.

De Vlaamse Regering stelde in september 2022 Björn De Vidts aan tot transitiemanager om het datanutsbedrijf als nieuw overheidsbedrijf op te richten. Na een open oproep en een externe selectieprocedure kwam Björn als de meest geschikte persoon naar voor om Athumi ook in de toekomst te leiden en te laten groeien.

De Raad van Bestuur gelooft in de expertise van Björn en zijn sterke visie op hoe het Vlaams Datanutsbedrijf vandaag én morgen het verschil kan maken in de markt. Hij staat voor continuïteit en krijgt nu de opdracht om het bedrijf verder te laten groeien van een start-up naar een mature business, in Vlaanderen én in Europa”, zegt Bart De Moor, voorzitter van de Raad van Bestuur van Athumi.

Björn heeft zijn sporen verdiend bij Digitaal Vlaanderen - het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse Overheid - waar hij diverse leidinggevende functies bekleedde. De rode draad in zijn loopbaan bij de overheid is het opzetten van datasamenwerkingen met en voor de private sector.

Samen met ons ecosysteem van partners schrijven we geschiedenis vandaag. In de wereld die steeds meer AI-gedreven is, is een oplossing voor het laten samenwerken van confidentiële en gevoelige data cruciaal. We hebben daar in Vlaanderen een voorsprong en een unieke, complementaire positie in de markt”, aldus Björn De Vidts, CEO van Athumi.

Cruciaal daarin is het uitbouwen van partnerships met bedrijven, om zo het vertrouwen van alle stakeholders te blijven verdienen, zowel uit de private als de publieke sector. Ik kijk er naar uit om daar met het hele team de komende jaren verder aan te bouwen”.

Als CEO zal Björn De Vidts de missie van Athumi verder uitdragen, namelijk 'meer data meer inzetbaar maken voor meer bedrijven'. Hij is verantwoordelijk voor de groeistrategie van de start-up en om het beleid uit te tekenen voor de ontwikkeling van het product- en platformaanbod.

Over Athumi

Athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf, werd eind 2022 opgericht door de Vlaamse Regering en is een neutrale derde partij die datasamenwerkingen faciliteert, over de grenzen van economische sectoren en over de grenzen van publieke en private spelers heen. Athumi beheert het eerste datakluizenplatform in Vlaanderen, gebaseerd op de open Solid-standaard.

Als eerste datanutsbedrijf in Europa kon Athumi sinds de oprichting al mooie resultaten voorleggen:

  • Vier dataplatformen operationeel sinds einde 2023, die vijf sectoren bedienen
  • Het Vastgoedinformatieplatform bereikte eerder dit jaar de kaap van 270.000 transacties
  • Meer dan 5.000 aangesloten bedrijven en ruim 1.000.000 datatransacties in 2023
  • Eerste internationale contract getekend met de Nederlandse mediasector voor het gebruik van datakluizen