Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD)
Het GIPOD is het digitaal uitwisselingsplatform van athumi dat data verzamelt rond nuts- en wegwerkzaamheden en die gegevens standaardiseert en herbruikbaar maakt. Het GIPOD brengt gegevens samen over geplande grondwerken, werken, evenementen, parkeerverboden en hinder op het openbaar domein.
Het informatienetwerk biedt kabel- en leidingbeheerders, openbaar-domeinbeheerders en vervoersmaatschappij De Lijn een omgeving voor datadeling. In het GIPOD kunnen zij gegevens invoeren, beheren en bevragen over (grond)werken, evenementen en hinder
Platform voor nuts- en wegwerkzaamheden en evenementen
Met het GIPOD stemmen nutsbedrijven, lokale overheden en aannemers hun werken dus op elkaar af. Het platform helpt om werken te bundelen en zo hinder te verminderen.
Tegelijk zorgt het GIPOD voor administratieve vereenvoudiging door bijvoorbeeld online signalisatievergunningen te laten aanvragen.
Het gebruik van het GIPOD is verplicht:
- bij grondwerken op het openbaar domein: alle grondwerken worden geregistreerd in het informatieplatform. Voor grote grondwerken zoeken opdrachtgevers via het GIPOD naar samenwerking in synergie, dit bundelt werken en beperkt hinder.
- voor lokale overheden en domeinbeheerders: Zij behandelen in het GIPOD of via eigen tools signalisatievergunningen, vragen voor grondwerken en verwerken de mobiliteitshinder om zo de informatie in GIPOD verder te verrijken. Lokale besturen registreren ook werken en evenementen met meer dan 24 uur mobiliteitshinder
Het GIPOD bestaat sinds 2012, en kreeg in 2021 een upgrade waarbij er nieuwe functionaliteiten op vraag van de partners zijn toegevoegd. In de loop van 2022 is het ook mogelijk geworden om aanvragen voor signalisatievergunningen en de registratie van bijkomende verkeershinder via het GIPOD te laten verlopen, net als de mogelijkheid voor nutsbedrijven om domeintoelatingen aan te vragen bij lokale besturen.
Slimme coördinatie van het openbaar domein
De impact van stijgende verkeersstromen, werken op het openbaar domein en evenementen neemt elk jaar toe. Er is dus nood aan meer slimme coördinatie en samenwerking voor het openbaar domein.
Het GIPOD zorgt voor duidelijkheid voor alle partijen als het gaat over hinder op het openbaar domein. Door synergie bij openbare werken wordt efficiënter onder de grond gewerkt en minder gegraven.
Door data beschikbaar te stellen kunnen vervoersmaatschappijen zoals De Lijn omleidingen beter plannen, maar kunnen ook vrijwilligers van Waze gebruikers helpen om de beste route te plannen.
De voordelen van GIPOD
- Minder hinder
Door alle betrokken partijen te helpen met het afstemmen van werken op het openbaar domein en ze waar nodig te combineren. - Minder conflicten
Door lokale besturen te helpen met het bewaren van het overzicht over alle geplande (grond)werken en evenementen op hun grondgebied. Zo kunnen ze proactief conflicten vermijden. - Budgettair voordeel
Door betere samenwerking bij grondwerken worden wegen en voetpaden minder vaak opengebroken. Tegelijk bespaart dit op de kosten van de betrokken partijen. Een duidelijke win-winsituatie dus. - Vlotter toegekende hinderpremies
Door kleine ondernemingen proactief te informeren over de hinderpremie van VLAIO worden deze vlotter toegekend.
GIPOD als toekomstgericht dataplatform
Het GIPOD laat specifieke data nu al veilig en vlot stromen tussen bedrijven en overheden. In de toekomst zullen we deze informatie verrijken met gegevens uit het Kabel- en leidinginformatieplatform.
Bij planaanvragen in het KLIP voor het uitvoeren van graafwerken is dan onmiddellijk zichtbaar of er op die locatie werken gepland zijn in het GIPOD. Een voorbeeld van de toegevoegde waarde van het verbinden van data.