De Vlaamse steden en gemeenten, huisartsen en ziekenhuizen, uitvaartsector en Vlaamse en federale overheden werken samen met Athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf, aan een vereenvoudigde en digitale overlijdensaangifte. Met de realisatie van een digitaal platform beogen ze een lichter en sneller administratief proces van een overlijden.
De arts die het overlijden vaststelt, doet dit niet langer op papier, en geeft de overlijdensgegevens in via een digitale webtoepassing. Lokale besturen ontvangen meteen de juiste informatie voor de opmaak van de overlijdensakte. De uitvaartondernemer geeft op zijn beurt de nodige informatie door, waarna hij de afgeleverde toestemming tot begraven of crematie ontvangt. De laatste wilsbeschikking is eenvoudig consulteerbaar, zodat de uitvaart zeker overeenstemt met de wensen van de overledene. De registratie van die laatste wilsbeschikking doet een burger binnenkort trouwens meteen via MijnBurgerprofiel, in plaats van aan het gemeenteloket. Dankzij het platform zal de dossierverwerking door Departement Zorg vereenvoudigen en de datakwaliteit verbeteren door de koppeling met authentieke gegevensbronnen.
Het platform is momenteel in ontwikkeling. We verwachten de uitvaartsector en lokale besturen in de loop van 2025 aan te kunnen sluiten. Begin 2026 zullen artsen overschakelen op de nieuwe digitale werkwijze, die vanaf dat moment decretaal verplicht zal zijn voor alle overlijdens in Vlaanderen.
De eerste scope is het digitaliseren van het bestaande proces van de overlijdensaangifte door de arts en de administratie voor de uitvaartsector. Deze digitale, snelle, veilige en kwalitatieve gegevensdeling zal zorgen voor een aanzienlijke administratieve werkbesparing voor zowel artsen, lokale besturen, uitvaartsector als Departement Zorg.
In een latere fase zal het platform verder doorontwikkelen met optimalisaties en uitbreidingen zoals de administratieve ontzorging van nabestaanden. Daarnaast is het platform zo opgebouwd dat het herbruikbaar kan zijn in de andere gewesten en gemeenschappen van België.
Meer weten?
Wie graag meer weet over de werking van dit platform en de functionaliteiten voor de verschillende stakeholders, kan rechtstreeks in contact komen met onze experten:
- Op 24 oktober 2024 op de Athumi stand op Trefdag Vlaanderen Digitaal. De inschrijvingen voor deze Trefdag starten op 5 september.
- Op 4, 7 en 12 november worden digitale infosessies georganiseerd voor de lokale besturen. Zij worden hiervan nog op de hoogte gebracht.
Om op de hoogte te blijven van het belangrijkste nieuws rond Athumi, onze partners, oplossingen en technologieën; kan je inschrijven op onze nieuwsbrief.
Digitale Aangifte Overlijden is een initiatief van Gemeente zonder gemeentehuis. Athumi is sinds de start van het project betrokken (vanuit Digitaal Vlaanderen) voor de haalbaarheidsstudie en om de bouw van het platform te coördineren. Na oplevering zullen we instaan voor het verdere beheer, de doorontwikkeling en de governance van het platform.