Een van de belangrijkste factoren die je gezondheid beïnvloeden, is je fysieke activiteit. Bewegen en sporten hebben bewezen positieve effecten op lichaam en geest, die je kunnen helpen om ziektes te voorkomen en je welzijn te verhogen. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel randfactoren die mee bepalen welke specifieke activiteiten haalbaar zijn. Denk aan beschikbare tijd, leefomgeving, voeding, leeftijd, (chronische) ziektes, allergieën, enzovoort.
Gezondheidsdata beter benutten
Bewegen en sporten hebben de laatste jaren al een sterke data-component gekregen, met activity trackers, sporthorloges, hartslagmeters en uiteraard alle bijbehorende apps. Je eigen vooruitgang kunnen meten en delen of vergelijken met anderen is vaak een extra motivator voor sportieve prestaties.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook meer en meer andere gezondheidsgegevens die makkelijker meetbaar zijn geworden. Slimme weegschalen, realtime monitoring van de bloedsuikerspiegel, scans van de volledige lichaamssamenstelling, gedetailleerde inzichten in de cardiovasculaire stand van zaken, enzovoort.
Een heleboel data dus, die gecombineerd en geanalyseerd zouden kunnen worden om verbanden te ontdekken en beter preventief gezondheidsadvies te geven.
Maar toch zijn er nog heel wat hinderpalen om de filosofie van ‘meten is weten’ naar een hoger of meer geïntegreerd niveau te brengen. Veel van deze gegevens zitten opgesloten in silo’s en er is geen goeie manier om er buiten de app of het platform mee aan de slag te gaan. Zou dat anders kunnen?
Zeker wel! Athumi werkt onder de vlag ‘Manage My Health’ aan innovatieve toepassingen om meer te doen met beschikbare gegevens, en dit in samenwerking met Energy Lab, We Are en Departement Zorg.
Een blik op de toekomst tijdens FTI
Hoe die innovatieve oplossingen er zouden kunnen uitzien, kan je binnenkort ontdekken tijdens het Flanders Technology & Innovation Festival. Van 15 tot 24 maart 2024 worden technologie en innovatie overal in Vlaanderen in de kijker gezet vanuit een positieve toekomstvisie. Op 20 en 21 maart is het Wintercircus in Gent de locatie van The Summit, een tweedaagse conferentie rond gezondheid en (bio)technologie, georganiseerd door FTI Gent.
Het is daar dat Athumi meewerkt aan een interactieve beleving rond preventie, gezondheid en data. Onze partner Energy Lab zal ter plaatse 100 mensen een Energy Scan laten uitvoeren om gegevens te verzamelen over conditie en biologische leeftijd.
Hoe kan dit met behulp van de Athumi Pod in de toekomst concreet in de praktijk gebracht worden? Bekijk 3 voorbeelden over hoe een Manage My Health-toekomst er zou kunnen uitzien:
Voorbeeld 1: gepersonaliseerd advies voor een gezonder leven
Je legt een Energy Scan af bij Energy Lab, en vult een gezondheidsvragenlijst in. Op basis daarvan wordt een sport- en voedingsschema opgesteld. Daaraan wordt informatie uit Vitalink - zoals bijvoorbeeld een voedselallergie-schema - toegevoegd om te komen tot een persoonlijk gezondheidsprofiel.
Deze gegevens worden slim (en veilig) gedeeld met een supermarkt of aanbieder van maaltijdboxen om de juiste voedingsproducten aan de juiste prijs te kunnen aanbieden, rekening houdend met het opgestelde voedingsschema, persoonlijke voorkeuren (zoals veggie of vegan), én allergieën en intoleranties.
Voorbeeld 2: betere medische dienstverlening
Wanneer je aan medische professionals zoals je huisarts of specialist een completer en juister beeld kan geven van relevante aspecten van je leven, wordt het voor hen gemakkelijker om beter (preventief) advies te geven. Denk maar aan gericht sport- en bewegingsadvies op basis van zelf verzamelde data of inzichten uit specifieke sporttesten. Maar ook risico’s op type 2-diabetes sneller opmerken of het efficiënter voorkomen van hart- en vaatziekten behoren tot de mogelijkheden.
Voorbeeld 3: meewerken aan het algemeen belang en betere preventie
De veiligheid en controle die ingebakken zit in de Athumi Pod heeft niet alleen impact op individueel vlak. Aangezien het mogelijk wordt om specifieke gegevens anoniem te delen, kunnen burgers (die dit wensen) deelnemen aan grootschalige bevolkingsonderzoeken van academische of overheidsinstellingen. Met een deelname aan zo’n datagedreven preventieonderzoek draag je op een laagdrempelige manier bij aan de Vlaamse Health Data Space, een initiatief met veel (gezondheids)potentieel.
Een belangrijke pijler van dit ecosysteem is de ZorgAtlas, een krachtig datadeelplatform voor (overheids)data rond gezondheid en welzijn. Door aan de slag te gaan met gedetailleerde datasets van grote groepen mensen kunnen onderzoekers nieuwe inzichten blootleggen die uiteindelijk leiden tot betere aanbevelingen om langer gezond en fit te leven.