Gent, 24 oktober 2024 – Athumi heeft, met steun van de nutssector en de Vlaamse overheid, de doorontwikkeling van het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) ingezet. Het GIPOD is hét unieke uitwisselingsplatform voor de registratie van nuts- en wegwerkzaamheden, evenementen en andere innames op het openbaar domein met als doel om mobiliteitshinder te verminderen.
Dankzij deze doorontwikkeling zal het GIPOD zich meer kunnen richten op samenwerking en het verbeteren van de datakwaliteit op het platform. Verschillende doelgroepen, waaronder nutsbedrijven, aannemers, lokale besturen en overheden, werken via het GIPOD samen op één platform om innames op het openbaar domein te registreren en de bijbehorende processen efficiënter te beheren.
De verdere ontwikkeling van GIPOD is van cruciaal belang in het licht van de uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen. Zo staat de nutsinfrastructuur voor ingrijpende veranderingen, waaronder de versterking van het elektriciteitsnet als gevolg van de energietransitie en de uitrol van glasvezel, die door de Europese Gigabit Infrastructure Act wordt gestimuleerd. Dankzij GIPOD kan er efficiënter worden samengewerkt, waardoor hinder wordt beperkt en werkzaamheden beter op elkaar worden afgestemd.
Financiering
De doorontwikkeling van het GIPOD wordt ondersteund door extra financiële middelen uit de nutssector en de Vlaamse overheid. Om deze extra middelen goed aan te wenden heeft het GIPOD een roadmap voor de volgende jaren uitgewerkt na intensieve afstemming met verschillende stakeholders, waaronder nutsbedrijven, lokale besturen en overheden.
Björn De Vidts, CEO van Athumi, benadrukt: “Het belang van vlotte mobiliteit valt niet te onderschatten, zowel bij de private als de publieke sector. Bij Athumi zijn we dan ook trots dat we met het GIPOD slimme, datagestuurde infrastructuurplanning helpen mogelijk maken door veilige en interoperabele data-uitwisseling te ondersteunen.”
Hilde Beeckmans, Voorzitter Vlaamse Raad voor Netwerkbeheerders voegt toe: “Via het GIPOD wordt synergie georganiseerd voor de uitvoering van categorie 1-grondwerken met het oog op minder hinder. Ook vergunningen worden aangevraagd en verkregen via het GIPOD. Vanuit de nutssector investeren we mee in dit platform om onze processen efficiënter te maken door het 'only once'-principe en maximale interoperabiliteit, met als resultaat administratieve vereenvoudiging voor onze sector en voor de betrokken overheden."
Jeremy Soenens, Directeur Investeringen Agentschap Wegen en Verkeer:
“Door samen met andere agentschappen in het GIPOD te investeren, sluit het platform beter aan op onze processen. Dit geeft een duidelijker overzicht van alle geplande werken en mobiliteitshinder, en zorgt voor administratieve vereenvoudiging. Dit bevordert de samenwerking tussen instanties en komt zowel de organisaties als de burger ten goede.”
Bart Verdeyen, Hoofd CC Transport Management bij De Lijn: “Duidelijke reisinformatie en stiptheid staan bij De Lijn hoog op de agenda. Voor ons is het dan ook heel belangrijk tijdig de juiste data te kennen van innames op het openbaar domein om de bus of tram om te leiden, de chauffeur in te lichten en om de reiziger tijdig te informeren. Het GIPOD geeft ons de juiste middelen om de communicatie tussen de verschillende betrokkenen te verbeteren.”
De voortdurende ontwikkeling van het GIPOD stelt alle betrokken partijen in staat om niet alleen beter in te spelen op huidige uitdagingen, maar ook toekomstige innovaties en verbeteringen in de infrastructuurplanning te faciliteren. Dit maakt het platform onmisbaar voor een toekomst waarin samenwerking, transparantie en datagestuurde besluitvorming centraal staan.