Skip to content

EnergieGRIP: Slimme data-uitwisseling voor een duurzame energietoekomst

EnergieGRIP, een initiatief van Elia, Fluvius en Fluxys, ondersteund door Athumi en Datavillage, helpt netbeheerders de toekomstige energiebehoefte van bedrijven beter in kaart te brengen. Dit project legt de basis voor efficiënte data-uitwisseling met respect voor confidentialiteit, cruciaal voor een succesvolle energietransitie.

De uitdaging

De Vlaamse energietransitie staat op een kruispunt. De wereldwijde verschuiving naar duurzame energie, aangevuurd door klimaatdoelstellingen en technologische innovaties, heeft geleid tot een exponentiële groei in elektrificatie, decentralisatie van de energieproductie en een zoektocht naar oplossingen. 
 
Om de toekomstige energienoden in te schatten is een omschakeling nodig van top-down gedefinieerde assumpties naar bottom-up inzichten in de plannen van de bedrijven die bepalend zijn voor de ontwikkeling van het energiesysteem. 
 
De uitdaging is het capteren van de energiebehoeften van professionele netgebruikers op middellange termijn. Dit moet de stakeholders, onder meer overheden, netbeheerders en onderzoeksinstellingen, in staat stellen om op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste instrumenten, de juiste middellange termijnbeslissingen te nemen.

De oplossing: EnergieGRIP

EnergieGRIP is een initiatief van Elia, Fluvius en Fluxys, ondersteund door Datavillage en Athumi. Het doel: een gedragen en gestructureerde oplossing creëren voor informatie-uitwisseling tussen netbeheerders en bedrijven. 
 
Zonder daarbij in te boeten aan confidentialiteit. Dat laatste is niet alleen een voorwaarde, het is ook waar Athumi het verschil maakt.
 

Bekijk de getuigenissen n.a.v. de lancering van EnergieGRIP

2025 04 01 14 52 09

Projectfasen

  1. Visievorming: Een kerngroep van de netbeheerders in Vlaanderen en een klankbordgroep uit de business werkten samen rond de kernvragen: hoe organiseren we dit, wat is daarvoor nodig en wat is een mogelijke roadmap.
  2. Proof of Concept: In deze track werd onderzocht of bedrijven over de nodige data beschikken en zo ja, of ze bereid zijn deze te delen. Athumi en Datavillage hebben de netbeheerders technisch ondersteund bij de uitvoering van deze proefopzet.
  3. Technische uitwerking: De netbeheerders en klankbordgroep identificeerden samen de functionele noden, op basis waarvan een overkoepelende architectuur werd geschetst.
  4. Evaluatie: Samen kwamen we tot de conclusie dat een aantal zaken moeten gebeuren vooraleer we kunnen overgaan tot het bouwen van een platform: sensibilisering en ondersteuning van bedrijven.
  5. Toekomstplan: Een high-level architectuur, budgetplan en tijdlijn liggen klaar voor implementatie.

Resultaat

Hoewel er nog geen platform wordt gebouwd, heeft EnergieGRIP geleid tot:

  • Een gedragen visie op data-uitwisseling in de energiesector
  • Een concrete architectuur voor toekomstige implementatie
  • Verhoogd bewustzijn bij stakeholders over het belang van energietransitieplannen. Op 29 maart werd door Elia en Fluvius een persconferentie gehouden door de gezamenlijke netwerkbeheerders om het probleem van een mogelijke congestie aan te kaarten. Het onderwerp kreeg 

Toekomstperspectief

Met de fundamenten die EnergieGRIP heeft gelegd, is Vlaanderen straks beter voorbereid om de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan. Het project toont aan dat Athumi, als neutrale partner voor betrouwbare uitwisseling van kritische data, samen met de betrokken partijen, oplossingen kan bouwen om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Bedrijven die in dialoog willen gaan over hun energietransitieplan vinden meer informatie over energieGRIP op de website van de netbeheerders.

Partners van EnergieGRIP

EnergieGRIP is een initiatief van de netbeheerders Elia Group, Fluvius en Fluxys, ondersteund door Athumi en Datavillage - Secure Data Collaboration en met betrokkenheid van Agoria, Voka-Vlaams netwerk van ondernemingen, Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship en Flux50 .

Ontdek ook deze customer case: itsme