Kom langs bij Athumi tijdens Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024. Ontdek hier onze sessies, partners en experts.

Skip to content

Een half jaar VIP in cijfers

Met 300 aangesloten gemeenten, 4.548 unieke aanvragers en 272.236 gedigitaliseerde dossiers, onderstreept VIP zijn impact op de vastgoedsector.

Exact 6 maanden geleden werd het Vastgoedinformatieplatform (VIP) in 300 Vlaamse gemeenten uitgerold. En met succes! Het platform heeft zich bewezen als een efficiënte tool voor snelle en eenvoudige gegevensuitwisseling tussen alle partijen die betrokken zijn bij het kopen, verkopen of (ver)bouwen van vastgoed.
We blikken na een half jaar terug op basis van een aantal indrukwekkende cijfers.

Met 300 aangesloten gemeenten, 4.548 unieke aanvragers en 272.236 gedigitaliseerde dossiers, onderstreept VIP zijn impact op de vastgoedsector.

Eén van de ontstaansredenen van het VIP was het efficiënter maken van gegevensdeling. Waar het vroeger gemiddeld 20 dagen duurde om de nodige informatie te verzamelen, is dat nu teruggebracht tot 11 dagen. Een enorme efficiëntietoename die alle partijen in de vastgoedsector ten goede komt.
We blijven inzetten op een verdere daling van de doorlooptijd door zoveel mogelijk in te zetten op het verlagen van de manuele werklast van ieder dossier.

65%

In bijna 7 op 10 gemeenten lopen al projecten om analoge dossiers verder proactief te digitaliseren. Dit zorgt voor een vlottere doorstroming naar het VIP waardoor de efficiëntie verbetert. Hierdoor zal de doorlooptijd van dossiers nog verder dalen.

> 80%

Het VIP is niet alleen een succesverhaal op vlak van digitalisering en efficiëntie, maar blijkt ook een echte tijdsbesparing te zijn voor de aangesloten gemeenten. Meer dan 80% van de Vlaamse gemeenten die gebruik maken va het VIP ervaart het platform als een werkbesparend platform. Door de efficiëntie van het VIP als informatiesnelweg komt tijd vrij voor andere taken.

272.236 dossiers

Tijdens de eerste zes maanden van het VIP werden 272.236 dossiers verwerkt. De nieuwe digitale aanpak is duidelijk een belangrijke stap voorwaarts voor een efficiënte Vlaamse vastgoedsector.

4.548 unieke aanvragen

Het Vastgoedinformatieplatform (VIP) heeft in zes maanden tijd al 4.548 unieke aanvragers geteld. Dit toont aan dat het platform een grote interesse geniet van verschillende doelgroepen in de vastgoedsector.
Notarissen maken met 75% van de aanvragen het gros uit van de gebruikers. Vastgoedmakelaars volgen met 20%, terwijl de resterende 5% van de aanvragen afkomstig is van overheden en burgers.

Deze cijfers tonen de breedte van het draagvlak voor het VIP aan. Het platform slaagt erin om verschillende doelgroepen te bedienen en hen te voorzien van essentiële informatie op een snelle en eenvoudige manier.

Wil je meer weten over het Vastgoedinformatieplatform? Lees er alles over op onze website https://athumi.eu/data-collaboration-platforms/vastgoedinformatie-platform