Skip to content

VIP: een samenwerking tussen overheid en privésector die werkt

Bij het kopen, verkopen of (ver)bouwen van vastgoed zijn veel partijen betrokken die samen veel data uitwisselen. Vóór de komst van het VIP werden deze gegevens via versnipperde systemen en vaak niet-digitaal gedeeld, en waren er in de praktijk soms lange doorlooptijden.

Dankzij de samenwerking tussen verschillende partners, waaronder Fednot, CIB, VVSG, Departement omgeving en een aantal pilootgemeenten, is gevalideerde vastgoedinformatie nu snel en eenvoudig beschikbaar voor iedereen die betrokken is bij een vastgoedtransactie.

De komst van het VIP zorgde voor:

  • het verbinden van partijen in de vastgoedsector met consumenten en overheden.
  • eenvoudige datadeling en -samenwerking.
  • snellere en goedkopere processen.
  • vereenvoudigde en uniforme procedures.

De producten van het Vastgoedinformatieplatform worden opgebouwd rond een gestandaardiseerd datamodel met een afgesproken beheer en bestuur. Het platform haalt decentraal de juiste gegevens op uit de officiële bronnen en levert de gegevens af bij de aanvrager. De data kunnen eenvoudig uitgewisseld worden via geïntegreerde software (via API) of via een gebruikerstoepassing.

Het eerste product ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ werd begin 2024 gelanceerd in heel Vlaanderen, de aanvraag gebeurt sindsdien verplicht via het platform. In de toekomst breiden we het platform uit met andere producten (denk onder meer aan Bodem attesten via OVAM etc…). Deze gefaseerde aanpak zorgt voor een verdere optimalisering en digitalisering van informatiestromen.

Innovatie

Er wordt continu verder gewerkt aan het VIP, om extra vastgoedgegevens te ontsluiten, maar ook om technisch geavanceerde oplossingen te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met Onroerend Erfgoed, onder de naam Grenzen verleggen.

In dit project wordt gebruik gemaakt van het POLIS-script en de mogelijkheden die het agentschap bood. De focus van het project ligt op het automatisch aligneren van afbakeningen uit de Inventaris Onroerend Erfgoed, die oorspronkelijk zijn afgeleid van de percelen- of gebouwenlaag van het Grootschalig Referentiebestand (GRB) of de Basiskaart Vlaanderen. Dit gebeurt met behulp van een nieuw ontwikkeld algoritme. Deze aanpak dekt een groot deel van de voorkomende transformaties en biedt voldoende diversiteit om een breed scala aan test-cases te onderzoeken.

Wil je met ons samenwerken?

Werk je aan een innovatieve oplossing waarbij datasamenwerking cruciaal is? Benieuwd hoe VIP jouw project kan versterken en naar een hoger niveau kan tillen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!