De cruciale rol van datastandaarden voor data-economie
De OSLO-standaarden zorgen ervoor dat data probleemloos tussen informatiesystemen kunnen stromen en maken data-uitwisseling en data-ecosystemen mogelijk. In een data-gedreven economie is het gebruik van datastandaarden een cruciale factor voor succes. Zonder datastandaarden zou deze data-economie niet efficiënt functioneren.
De voordelen van het gebruik van standaarden zijn:
- een verhoging van de kwaliteit van de gegevens
- de gegevensintegratie die makkelijker verloopt
- lagere ontwikkelingskosten
Dit is ook van belang in data spaces, die georganiseerd zijn in sectoren zoals energie, gezondheid, mobiliteit enzovoort. Allemaal starten ze met de vaststelling dat ze een basis nodig hebben, een taal om gemakkelijk gestructureerde data te kunnen uitwisselen en zo te linken met elkaar. En allemaal kijken ze naar hoe Vlaanderen het aanpakt, hoe wij met OSLO stopcontacten voor data mogelijk maken.
Al meer dan 10 jaar een inspiratie voor Europa
De vaststelling dat standaardisering nodig is om gemakkelijk gestructureerde data te kunnen uitwisselen en te linken met elkaar, leidde in Vlaanderen in 2012 tot de ontwikkeling van de eerste begrippenkaders. Vandaag kunnen we OSLO niet meer wegdenken. Het is de ruggengraat van heel wat initiatieven zoals deelmobiliteit, hoppinpunten en diploma.
De herbruikbaarheid waarborgen van bestaande internationale standaarden (zoals W3C, EU ISA Core Vocabularies, INSPIRE …) en de betrokkenheid verhogen van een groot aantal verschillende belanghebbenden zoals bedrijven, de overheid en academia, zit in de kern van OSLO. Dit maakt dat er momenteel realisaties zijn in meer dan 130 businessdomeinen die in totaal meer dan 9000 definities bevatten.
Quick start guide voor OSLO
De OSLO-standaarden maken data makkelijker (her)bruikbaar. Dankzij machineleesbare begrippen kunnen informatiesystemen met elkaar praten en ontstaat samenhang tussen informatie en data. Op basis van internationale ‘best practices’ is een methodiek ontstaan voor het registreren, ontwikkelen, wijzigen of uitfaseren van een datastandaard.
We doen dit als volgt:
- Starten vanuit concrete ‘use cases’ waar een nood is aan gegevensdeling.
- Co-creatiewerkgroepen opzetten en zorgen voor een gelijk speelveld tussen de verschillende belanghebbenden en consensus rond een begrippenkader.
- Het traject ondersteunen door een kader vastgelegd in ‘Proces & Methode’, waarbij de principes van openheid en transparantie leiden tot een hoge participatie van belanghebbenden.
- Het resultaat zijn stabiele, kwaliteitsvolle en bruikbare standaarden die op een mens-en machineleesbare manier gebruikt kunnen worden.
De methodiek biedt ook voldoende flexibiliteit voor gecontroleerde wijzigingen en onderhoud van de begrippenkaders en standaarden. Dit alles zorgt ervoor dat de OSLO-datastandaarden makkelijk inzetbaar zijn in een steeds veranderende omgeving.
Vlaamse internationale ambitie voor uw business
Met de OSLO-standaarden vervult Vlaanderen een internationale pioniersrol in Europa. Deze technologische innovatie maakt veilige en efficiënte datasamenwerking mogelijk en creëert kansen en mogelijkheden voor bedrijven en organisaties.
Een groot deel van de scope van OSLO gaat over technische en semantische interoperabiliteit, maar daar stopt het niet bij. Het voorbije jaar ondersteunden we een stijgend aantal inspanningen gericht op het vergroten van juridische en organisatorische interoperabiliteit. Dit maakt OSLO een belangrijke randvoorwaarde om meer digitaal te kunnen worden en om écht werk te maken van digitale transformatie.
Wilt u ook vooroplopen in de data-economie? Meer weten over OSLO en wat dit kan betekenen voor uw bedrijf? Ontdek de mogelijkheden.