Hoe werkt VSDS?
De Vlaamse Smart Data Space werkt op basis van volgende principes:
Open standaarden
Om data te kunnen samenvoegen en te laten samenwerken, zijn standaarden en specificaties nodig. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over het opslaan, aanbieden en delen van data, zowel op technisch als op semantisch gebied.
Voor het standaardiseren van datastromen werkt de VSDS volgens de principes van OSLO.
Kant-en-klare software bouwblokken
Er zijn een aantal bouwstenen (softwarecomponenten) beschikbaar waarmee geïnteresseerde partijen meteen aan de slag kunnen.
Zo zijn er opensourcesoftware-oplossingen voor het consumeren, koppelen en publiceren van gelinkte data. Dat is schaalbaar en efficiënt, en elke partij kiest zelf welke data ze willen delen.
Data ontsluiten met de VSDS – praktische voorbeelden
De deeleconomie en openbaar vervoer
Informatie-silos laten de kracht van data onbenut. De meerwaarde ontstaat in de combinatie van verschillende datastromen. Denk aan data over de vertrektijden van treinen en bussen en data over de beschikbaarheid van deelfietsen. De waarde van data neemt exponentieel toe naarmate een gebruiker meerdere data (het weer, de luchtkwaliteit ...) over domeinen heen (mobiliteit, klimaat…) met elkaar kan linken.
Water
Een ander voorbeeld is data rond water, zoals de waterkwaliteit, grondwaterstanden en het waterdebiet van rivieren en stromen. Verschillende partijen zoals gemeenten, nutsbedrijven, de Vlaamse Milieumaatschappij en private bedrijven voeren observaties uit met hun eigen sensoren. De data die hieruit voortvloeien slaan ze op in eigen datasystemen.
Een gedecentraliseerd data-ecosysteem als de VSDS gebruikt datastandaarden en softwarebouwstenen om die data opvraagbaar te maken voor andere partijen binnen het data-ecosysteem. Het gevolg is dat de data ook voor andere partijen bruikbaar worden, wat interessante kruisbestuivingen mogelijk maakt. En niet alleen het water maar ook de data stromen.