Skip to content

Athumi, Inrupt en Cronos Groep breiden hun partnerschap uit en versterken Vlaanderen als pionier in de data-economie van de volgende generatie

Athumi en Inrupt hebben hun partnerschap vernieuwd met een meerjarig engagement om tegemoet te komen aan de vraag naar B2B-adoptie van Solid Pods in Vlaanderen.

De Cronos Groep bevestigt ook opnieuw haar engagement voor het succes van Solid en Athumi door de managed services en ondersteuning voor Athumi’s Pod-platform te blijven leveren.

Met het Pod-aanbod van Athumi kunnen bedrijven toestemming van hun klanten krijgen voor toegang tot persoonlijke gegevens om betere en meer gepersonaliseerde diensten te kunnen bieden. Persoonlijke datastores scheppen vertrouwen door consumenten controle te geven over hun gegevens, terwijl bedrijven ook de mogelijkheid krijgen om toegang te krijgen tot hoogwaardige, first-party gegevens.

De drieledige overeenkomst zorgt ervoor dat bedrijven in Vlaanderen en daarbuiten jarenlang zullen kunnen vertrouwen op het Solid Pod-platform van Athumi – een belangrijk signaal dat het nu tijd is om te beginnen met het bouwen van digitale producten van de volgende generatie die profiteren van het unieke vermogen van Solid om veilige samenwerking op het gebied van gegevens.

Met dit engagement beschikt Athumi over de middelen en technologie om zijn missie te vervullen om van Vlaanderen een lichtend voorbeeld te maken van een data-economie van de volgende generatie die de principes van burgercontrole en datasoevereiniteit waarmaakt, zoals uiteengezet door de Europese Commissie.

“Terwijl we de grenzen van data-innovatie blijven verleggen, bevestigt ons uitgebreide partnerschap met Inrupt en Cronos Groep ons engagement om pionierswerk te verrichten in de data-economie van de volgende generatie in Vlaanderen. Via Solid-technologie en de faciliterende rol van Athumi brengen we niet alleen een revolutie teweeg in de datasamenwerking, maar ook verstevigen we de positie van Vlaanderen als een belangrijke speler in het mondiale innovatie-ecosysteem. Samen leggen we de basis voor een toekomst waarin data zowel individuen als bedrijven empowert en duurzame groei en innovatie in alle sectoren stimuleert."

Björn De Vidts - Transitiemanager Athumi

Inrupt en Athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf, maakten hun voornemen bekend om in 2021 een Solid Pod-aanbod voor burgers en bedrijven te bouwen. Na uitgebreide ontwikkeling en testen werd in mei 2023 het Solid-platform gelanceerd met een eerste use case om diplomagegevens samen te delen met HR-dienstverlener Randstad.

Sindsdien heeft Athumi interesse gewekt uit belangrijke sectoren zoals HR, onderwijs, energie en gezondheidszorg. Recent heeft Athumi aangekondigd dat haar Solid Pod-platform de vijf grote Nederlandse mediabedrijven zal ondersteunen in hun missie om persoonlijke datakluizen te bieden aan alle mediaconsumenten in Nederland.

“Inrupt is er trots op om onze samenwerking met Athumi voort te zetten en de vele innovatieve bedrijven in Vlaanderen te ondersteunen die voortbouwen op Solid-technologie. Terwijl Solid zich over de hele wereld verspreidt, blijft Vlaanderen voorop lopen bij de inzet ervan om technologie te laten zien die zowel burgers respecteert als hen veelbelovende nieuwe waarde uit hun data laat halen.”

John Bruce, CEO en mede-oprichter van Inrupt

Om aan de behoeften van deze diverse organisaties te voldoen, hebben Athumi, Inrupt en Cronos en gezamenlijk aanbod ontwikkeld om nieuwe use cases en ecosystemen van idee naar productie-implementatie te brengen.

Nu schalen de drie organisaties dat aanbod over een horizon van meerdere jaren. Het vernieuwde partnerschip omvat verbeterde infrastructuur, sandbox-omgevingen voor pilot-implementaties en gezamenlijke ontwikkeling van use cases.

“Als Cronos Groep lopen we altijd voorop bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en ondersteunen we nieuwe bedrijven al meer dan 30 jaar bij het verkennen van deze technologieën. Solid is een veelbelovende technologie voor de Cronos Groep, omdat wij geloven dat burgers zich steeds meer bewust worden van hun persoonlijke gegevens en het oneigenlijk gebruik ervan. Er zijn al talloze use cases geïdentificeerd en we werken actief aan innovatieve oplossingen op basis van Solid. Samen met Athumi en Inrupt geloven we dat we een sterk partnerschip hebben om Solid te introduceren in Vlaanderen en de rest van Europa. Door onze meerjarige betrokkenheid voorzien we een aanzienlijke vooruitgang in Solid, waardoor burgers en bedrijven het eigendom van hun gegevens kunnen terugwinnen."

Sam Bambust, CEO van de Cronos Groep

Blijf verbonden met Athumi